fbpx

Λαζαροσάββατο και Λαζαράκια .

Λαζαροσάββατο και Λαζαράκια.

Λαζαροσάββατο και Λαζαράκια.

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια,

ήρθε Κυριακή που τρών’ τα ψάρια.

Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι

ήρθε η μάνα σου από την πόλη

σου ‘φερε χαρτί και κομπολόι.

Γράψε Θόδωρε, γράψε Δημήτρη,

γράψε λεμονιά και κυπαρίσσι.

η τσεπούλα θέλει παραδάκια

και το καλαθάκι αβγουλάκια

 

Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα ( το Λαζαροσάββατο) οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα “λαζαράκια”. Ένα έθιμο που καθιερώθηκε από τα παλαιοτέρα χρόνια σε ανάμνηση της Ανάστασης του Λαζάρου. Συνήθως το πρωί του Λαζαροσάββατου ζυμώνουν τα εν λόγω ψωμάκια τους “λαζάρηδες” ή “λαζαράκια”.

Το σχήμα από τα “λαζαράκια”. είναι ουσιαστικά  ένας άνθρωπος σπαργανωμένος , όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Τα παιδιά συνήθως βοηθούν στην πλάσιμο και τοποθετούν δύο γαρύφαλλα στη θέση των ματιών .

Στην ουσία, τα λαζαράκια είναι σταφιδοψωμάκια μιας και  μέσα στην ζύμη συνηθίζουν  να βάζουνε μέλι, καρύδια, σταφίδες.

Δίπλα από τη συνταγή που συνήθως φτιάχνω θα σας δώσω τις αναλογίες ώστε να πετύχουμε  να έχουμε μια πιο υγιεινή και θρεπτική ζύμη .

 

ΥΛΙΚΑ

 

1η   ΕΠΙΛΟΓΗ 2η ΕΠΙΛΟΓΗ
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

 

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

 

250 γρ χλιαρό νερό

 

150 γρ χλιαρό νερό

 

1 φακελάκι μαγιά

 

1 φακελάκι μαγιά

 

30 γρ σπορέλαιο

 

15  γρ σπορέλαιο

 

70 γρ ζάχαρη

 

55 γρ σιρόπι αγαύης

 

1 κγ αλάτι

 

1 κγ αλάτι

 

καρφάκια γαρύφαλλο

 

καρφάκια γαρύφαλλο

 

1/2 κγ κανέλα

 

1/2 κγ κανέλα

 

 

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό  μαζί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε και την μαγιά και ανακατεύουμε να λιώσει.
Μέσα στο αλεύρι βάζουμε την κανέλα και το αλάτι και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στο μπολ .
Ζυμώνουμε ελαφριά μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη και στο τέλος βάζουμε το σπορέλαιο και ζυμώνουμε λίγο ακόμα!
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μας.
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και παίρνουμε ζυμάρι περίπου 40 με 50 γραμμάρια και πλάθουμε το ζυμαράκι σε σχήμα σαν αυγουλάκι.
Κάνουμε κορδονάκια με το ζυμαράκι μας και το βάζουμε σε σχήμα Χ πάνω στο ζυμαράκι μας.
Καρφώνουμε 2 γαρυφαλλάκια για ματάκια και τα περνάμε από πάνω με λίγο σπορέλαιο.
Αφήνουμε να φουσκώσουν και τα ψήνουμε στους 180 για 20 περίπου λεπτά. Μόλις πάρουν χρώμα τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα περνάμε ακόμα μια φορά με το σπορέλαιο για να γυαλίζουν.

Tip : επειδή το σιρόπι αγαύης μπορεί να δώσει πιο καφετί χρώμα σε ό,τι ψήσετε, φροντίστε να μειώσετε λίγο τη θερμοκρασία και να αυξήσετε το χρόνο ψησίματος.