fbpx

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΨΗ

Πολλοί είναι αυτοί που υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, κράμπες, αέρια, κοιλιακό άλγος, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Το πεπτικό σύστημα και η ορθή λειτουργία του παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου, μιας και ο πεπτικός σωλήνας είναι υπεύθυνος για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. 

Κατά τη διάρκεια της πέψης οι τροφές διασπώνται έτσι ώστε τα θρεπτικά συστατικά να περάσουν στο αίμα και οι περιττές ουσίες να απορριφθούν στη συνέχεια από τον οργανισμό. Η πέψη ολοκληρώνεται σε διάστημα από 24 έως 72 ώρες, ανάλογα με το είδος της τροφής. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που κατά την κατανάλωση κάποιου γεύματος μπορεί να προκληθεί δυσπεψία. Εκτός από τα  άτομα  που έχουν ένα διεγνωσμένο γαστρεντερικό πρόβλημα, όπως κολίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση , έλκος , ευερέθιστο έντερο ή νόσου του Crohn, πολλές φορές  ακόμη και υγιή άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το πεπτικό. Αυτό  μπορεί να συμβαίνει είτε από έλλειψη επαρκούς πρόσληψης φυτικών ινών, είτε από έλλειψη πρόσληψης προβιοτικών. Ωστόσο υπάρχουν κάποια τρόφιμα που βοηθούν την πέψη :

 

Το γιαούρτι,  το οποίο περιέχει προβιοτικά που βοηθούν στην ορθή  λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που υπάρχουν ήδη στο έντερο και βοηθούν στην πέψη. Η  αύξηση της πρόσληψης προβιοτικών  μέσω των τροφών, όπως το γιαούρτι,  διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Τα μήλα είναι πλούσια πηγή πηκτίνης ( διαλυτή ίνα) . Η πηκτίνη παρακάμπτει την πέψη στο λεπτό έντερο, ενώ διασπάται από τα φιλικά βακτήρια στο παχύ έντερο. Τα μήλα συμβάλουν με αυτό τον τρόπο στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα.  Μελέτες έχουν δείξει ότι παίζουν σημαντικό ρόλο  στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και στη μείωση της δυσκοιλιότητας. 

Οι σπόροι Chia είναι μια εξαιρετική πηγή ινών. Η λέξη “Chia” προέρχεται από τους Μάγια και σημαίνει δύναμη.  Οι συγκεκριμένοι σπόροι λειτουργούν σαν προβιοτικό, βοηθώντας την ανάπτυξη υγιών βακτηριδίων στο έντερο και συμβάλλοντας στην καλή πέψη. Το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν, απορροφούν το νερό και διαστέλλονται σχηματίζοντας μια ουσία που μοιάζει με  ζελατίνη . Οι ίνες και η πρωτεΐνη των σπόρων βοηθούν τη διαδικασία της πέψης 

Το τζίντερ  ( πιπερόριζα) , επίσης βοηθά στην καλή πέψη , μειώνει το αίσθημα της ναυτίας και την τάση για εμετό . Είναι αποτελεσματικό στην χαλάρωση του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσπεψίας . Αν νιώθετε φούσκωμα, πιείτε ένα τσάι με τζίντερ. Φτιάξτε το τσάι σας και προσθέστε 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντερ.

Η βρώμη είναι ένας πολύ καλός  τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος την ημέρα του. Δεν προκαλεί παλινδρόμηση και χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει  δημιουργεί αίσθημα πληρότητας στον οργανισμό .Περιέχει τόσο διαλυτές όσο
και μη διαλυτές φυτικές ίνες. Οι μη διαλυτές ίνες βοηθούν στην πέψη και στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος .

Τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία περιέχουν σημαντική ποσότητα νερού . Το νερό αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία για την κινητικότητα του περιεχομένου του στομάχου και του εντέρου μέσω της πεπτικής οδού . Πέρα από τις υπόλοιπες θετικές του ιδιότητες,  το νερό συμβάλει και στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος . Οπότε προσθέστε φρούτα και λαχανικά στο διαιτολόγιό σας και μην ξεχνάτε να πίνετε νερό .