fbpx

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν  και μαζί μ’ αυτά τα γιορτινά τραπέζια με φίλους και συγγενείς . Όλοι ξέρουμε πως θα φάμε και κάτι παραπάνω αυτές τις μέρες , ωστόσο ας μη μείνουμε στην γνωστή σκέψη “Δίαιτα μετά τις γιορτές” . Ας φροντίσουμε αυτές  τις λίγες μέρες  που απομένουν ως τα Χριστούγεννα , να προσέξουμε την διατροφή και κατά συνέπεια το βάρος μας  και να μην προσθέσουμε επιπλέον  κιλά στη ζυγαριά με τη δικαιολογία ότι θα τα χάσουμε μετά .  Αντίθετα ας ξεκινήσουμε τώρα την προσπάθεια  ώστε να χάσουμε 1-2 κιλά για να έχουμε το περιθώριο να απολαύσουμε τις  χριστουγεννιάτικες λιχουδιές χωρίς το άγχος της ζυγαριάς. 

Αν κάνουμε μια σωστή προσπάθεια με το τρίπτυχο “Ποικιλία-Μέτρο-Ισορροπία” τότε  θα καταφέρουμε να χάσουμε λίγα κιλά χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Η εφαρμογή ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου με ποικιλία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών θα δώσει τη λύση.

Άφθονα φρούτα και λαχανικά. Προσθέστε στο διαιτολόγιό  σας ποικιλία φρούτων και λαχανικών εποχής και εφοδιάστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες , φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.  Οι συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων προκαλούν κορεσμό χωρίς να μας φορτώνουν με θερμίδες . Έτσι φροντίστε  το γεύμα σας να το συνοδεύετε με μια σαλάτα εποχής και αντί για κάποιο άλλο  σνακ  προτιμήστε τα φρούτα.

Αποφύγετε τα πολλά γλυκά.  Μη τρώτε πολλά γλυκά τις ημέρες αυτές , μιας και οι γιορτές των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται από αρώματα και γεύσεις αγαπημένων γλυκών που σίγουρα θα μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε . Αρκεστείτε σε μία μικρή ποσότητα γλυκού μερικές φορές την εβδομάδα.

Περιορίστε τα πολλά λιπαρά . Προσπαθήστε να καταναλώσετε  λιγότερα λιπαρά φαγητά όπως παχιά κρέατα , τηγανητά και σαλάτες με βαριά dressing και προτιμήστε τροφές όπως το ψάρι , τα όσπρια και τα λαχανικά που δεν θα έχουν την τιμητική τους τις ημέρες των  εορτών. Προτιμήστε επίσης μια πολύχρωμη σαλάτα με λαχανικά εποχής στην οποία θα προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο . Κρατήστε την όρεξη σας για το γιορτινό τραπέζι το οποίο σίγουρα θα έχει την αγαπημένη σας σαλάτα  με το νόστιμο λιπαρό dressing.

Κάντε μικρά και συχνά γεύματα.  Αποφύγετε να μένετε νηστικοί για πολλές ώρες και μετά να πέφτετε με τα μούτρα στο φαγητό καταναλώνοντας μεγάλες μερίδες για να χορτάσετε. Οργανώστε την ημέρα σας έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε τρία βασικά γεύματα ( πρωινό , μεσημεριανό , βραδινό , ) και δύο ενδιάμεσα ( πρόγευμα ,απογευματινό ) .  Με τον τρόπο αυτό  θα δώσετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα  να λειτουργεί ορθότερα .

Περιορίστε τα αλμυρά  τρόφιμα και πιείτε αρκετό νερό .  Μειώστε το  αλάτι για να   αποφύγετε τα πρηξίματα και την κατακράτηση υγρών . Προσπαθήστε να κρατάτε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας πίνοντας αρκετό νερό το οποίο βοηθάει στις χημικές διεργασίες του οργανισμού .

Αποφύγετε τις κενές θερμίδες .  Τα αναψυκτικά, το αλκοόλ,  οι καφέδες με σαντιγί και πολλή ζάχαρη και οι χυμοί εμπορίου με ζάχαρη αποτελούν βόμβες θερμίδων  που μάλιστα δεν καταλαβαίνετε ότι καταναλώνετε, επειδή είναι υγρές. Αποφύγετέ τα όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή την περίοδο , μιας και στις γιορτινές ημέρες όλο και κανένα ποτήρι κρασί παραπάνω θα πιείτε.

Δίνοντας έμφαση σε όλα τα παραπάνω θα καταφέρετε να είστε προετοιμασμένοι  ώστε να απολαύσετε το γιορτινό τραπέζι χωρίς τύψεις.  .