fbpx

Πάσχα χωρίς περιττά κιλά? Κι όμως γίνεται!

Πάσχα χωρίς περιττά κιλά

Το  Πάσχα πλησιάζει , αν και διαφορετικό φέτος  ωστόσο τα έθιμα από τις περισσότερες οικογένειες θα τηρηθούν για να μας δώσουν την ελπίδα πως σύντομα η ζωή μας θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς .

Αν και φέτος ελάχιστοι είναι αυτοί που θα μπορούν να μετακινηθούν  στην εξοχή ή στο χωριό  τους παρ’ όλα αυτά το τραπέζι της λαμπρής για τους περισσότερους  θα είναι στρωμένο με αρκετά καλούδια . Ας φροντίσουμε να περάσουμε όμορφα και να χαρούμε τ’ αγαπημένα μας πρόσωπα χωρίς όμως να μας αγχώνει το νούμερο της ζυγαριάς την επόμενη ημέρα .Δεν χρειάζεται να στερηθούμε τίποτα αρκεί όλα να καταναλώνονται με μέτρο.

  • Ξεκινώντας από το τραπέζι της Ανάστασης , εάν επιλέξετε να φάτε  μαγειρίτσα, προσέξτε την ποσότητα και συνοδέψτε  την με 1 φέτα ψωμί και σαλάτα. Μη μείνετε νηστικοί στην διάρκεια της  ημέρας  έτσι ώστε  να μπορείτε  να  καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες το βράδυ . Προσπαθήστε να  φάτε κάτι πιο ελαφρύ στο μεσημεριανό  γεύμα του Μ. Σαββάτου  και συνοδέψτε το με μια σαλάτα . Αποφύγετε τη λήψη μεγάλης ποσότητα ζυμαρικών και υδατανθράκων γενικότερα  εκείνη την ημέρα. Όσο για το έθιμο του τσουγκρίσματος των αβγών το βράδυ της Ανάστασης προσπαθήστε να αρκεστείτε στην κατανάλωση ενός και όχι περισσοτέρων.
  • Το πρωί του Πάσχα μπορείτε μαζί με το γάλα ή το φυσικό χυμό σας να φάτε μια λεπτή φέτα τσουρέκι  μιας και έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο.Τηρήστε ωράρια στα γεύματα σας . Μην αποφεύγετε το πρωινό ή το δεκατιανό εκείνη την ημέρα γιατί το πιθανότερο είναι πως  μετά θα μπείτε στην παγίδα της κατανάλωσης περισσότερων θερμίδων στο πασχαλιάτικο τραπέζι .
  • Μπορείτε να φάτε το αρνί ή το κατσίκι χωρίς την πέτσα ή κάποιο άλλο κρέας. Αν βέβαια το κύριο κρέας της ημέρας είναι κατσίκι αντί για αρνί τότε αυτό θα σας γλιτώσει από αρκετές θερμίδες . Πάντα συνοδεύουμε το κρέας μας με σαλάτα . Η σαλάτα φέρνει κορεσμό και μας χορταίνει  πιο γρήγορα , έτσι αποφεύγουμε την παγίδα του περιττού τσιμπολογήματος .
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τα τηγανητά και τα λιπαρά όπως πατάτες τηγανητές , σαλάτες αλοιφές , μαγιονέζα κλπ … Έχετε τη δυνατότητα να συνοδέψετε το κρέας σας με κάποιον υδατάνθρακα που θα σας επιβαρύνει λιγότερο . Είτε λίγες πατάτες φούρνου , είτε λίγο ρύζι, είτε ψωμί .
  • Φροντίστε οι μερίδες σας να μην είναι πολύ μεγάλες . Όσα πιο πολλά βλέπεις στο τραπέζι τόσα περισσότερα θέλεις να βάλεις στο πιάτο σου. Σαφώς και θα θέλετε  να δοκιμάσετε  από όλα, απλά μπορείτε  να τα βάλετε στο πιάτο σας  σε μικρότερη ποσότητα.
  • Αποφύγετε να τρώτε όρθιοι και να τσιμπολογάτε , γιατί έτσι χάνετε τον έλεγχο των θερμίδων. Τρώτε δηλαδή παραπάνω χωρίς να το καταλαβαίνετε . Απολαύστε το φαγητό σας  όταν καθίσετε  στο τραπέζι.
  • Καταναλώστε αλκοόλ και αναψυκτικά με μέτρο . Το θερμιδικό πλεόνασμα που προσφέρουν είναι αρκετά μεγάλο. Καλύτερη επιλογή θα ήταν μία μπύρα ή 1 ποτήρι κόκκινο ή λευκό κρασί ή κάποιο Light  αναψυκτικό .Και σαφώς μην ξεχνάτε το νερό εκείνη την ημέρα. Τα αλμυρά τρόφιμα που θα καταναλώσετε  θα προκαλέσουν κατακράτηση. Για να την μειώσετε θα πρέπει  να πίνετε  πολλά υγρά .
  • Και επειδή συνήθως μετά από ένα ωραίο γεύμα ακολουθεί και ένα  ωραίο και λαχταριστό  επιδόρπιο προσπαθήστε να το καταναλώσετε με μέτρο . Άλλωστε το γεύμα που καταναλώσατε νωρίτερα ,το πιθανότερο είναι ότι έφερε τον επιθυμητό  κορεσμό στο στομάχι σας .
  • Οι μέρες είναι ανοιξιάτικες και συνοδεύονται από έναν υπέροχο ήλιο . Περπατήστε και απολαύστε τον . Θα σας βοηθήσει να αυξήσετε το μεταβολισμό σας και να κάψετε τις περιττές θερμίδες .Το ίδιο προσπαθήστε να κάνετε και τις μέρες που ακολουθούν. Γυρίστε στις κανονικές σας συνήθειες , φάτε με μέτρο , περπατήστε και αποφύγετε τις υπερβολές .

Ας ευχηθούμε όλοι στα επερχόμενα  γιορτινά τραπέζια , να έχουμε δίπλα μας όλους όσους λόγω των τωρινών συνθηκών δε μπορούμε να έχουμε, να χαρούμε την ελευθερία της μετακίνησης  που τώρα στερούμαστε  και  να αγκαλιάζουμε τους κοντινούς μας χωρίς φόβο .