fbpx

Τροφές που αποτελούν παγίδες πολλών θερμίδων

Πολύ συχνά καταλήγουμε στη καθημερινότητα μας να γεμίζουμε τον οργανισμό μας με πληθώρα θερμίδων που τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνουμε από πού τις παίρνουμε. Σαφώς είναι κρυμμένες μέσα σε αυτά που τρώμε ή πίνουμε αλλά δεν πάει το μυαλό μας ότι τα συγκεκριμένα μπορεί να  έχουν τόσες θερμίδες .Αποφεύγοντας λοιπόν τις παρακάτω παγίδες  θα γλιτώσετε από τις περιττές θερμίδες και τα λίπη που σας παχαίνουν.

 

Η κατανάλωση αλκοόλ

Ήξερες ότι μόνο ένα ποτήρι αλκοόλ είναι ικανό να προσθέσει μέχρι  και 200 περιττές θερμίδες στην καθημερινή σου προσλαμβανόμενη ενέργεια ? Προσπάθησε  να μην το παρακάνεις με την κατανάλωση του . Για να αποφύγεις την περίσσεια του αλκοόλ  αντικατέστησε μέρος της κατανάλωσης του  με ανθρακούχο νερό με λεμόνι.

 

Το φαγητό στα όρθια

Το γεύμα που καταναλώνεται γρήγορα με άγχος  ποτέ δεν θα σε ικανοποιήσει . Το αποτέλεσμα θα είναι να αρχίσεις τα τσιμπολογήματα μέσα στην ημέρα ή να καταλήξεις να φας ένα πλούσιο βραδινό . Για να το αποφύγεις προσπάθησε να βρεις χρόνο για ένα ήρεμο γεύμα , ακόμη και αν αυτό  είναι μόνο 10 λεπτά. Όσο θα χάσεις σε χρόνο θα το κερδίσεις σε ενέργεια αργότερα μέσα στην ημέρα.

 

Η μεγάλη κατανάλωση καφέ

Αν είναι να πιεις 5-6 καφέδες με ζάχαρη και γάλα πλούσιο σε λιπαρά μέσα στην ημέρα τότε καλύτερα να προτιμήσεις ένα γλυκό . Όσο περίεργο και αν ακούγεται έχουν περίπου τις ίδιες  θερμίδες . Για να αποφύγεις τις επιπλέον θερμίδες προτίμησε να βάλεις γάλα χαμηλό σε λιπαρά και αντικατέστησε τη ζάχαρη με κάποιο άλλο γλυκαντικό(π.χ. σακχαρίνη , στέβια )

 

Οι λιχουδιές με γεύση φρούτου

Μην ξεγελιέσαι . Το γεγονός ότι ένα smoothie έχει φρούτα δε σημαίνει ότι αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από αυτά. Μπορεί να είναι φτωχό σε φυτικές ίνες και πλούσιο σε  θερμίδες και λιπαρά. Για να το αποφύγεις : για ένα γρήγορο γεύμα προτίμησε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με λίγο τυρί. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες που περιέχουν θα σε γεμίσουν με ενέργεια και θα σου φτιάξουν τη διάθεση.

 

Οι υπερβολές στη σως

Γεμίζεις το πιάτο σου με ένα βουνό σαλάτα και καταλήγεις στην άκρη του salad bar να προσθέτεις τουλάχιστον μισό ποτήρι παχιάς σως . Αποτέλεσμα η σαλάτα σου να αποτελεί βόμβα θερμίδων. Για να το αποφύγεις προσπάθησε να φτιάξεις τη δική σου σαλάτα με το δικό σου υγιεινό dressing που θα περιέχει γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά ή διαφορετικά προτίμησε μια σαλάτα που περιέχει λαχανικά που βγάζουν το δικό τους ζουμί όπως οι ντομάτες.

 

Οι μεγάλες ποσότητες

Αν το κρύο σάντουιτς που θα φας –ανεξάρτητα από το πόσο διαιτητικό είναι το περιεχόμενό του – έχει μέγεθος μεγαλύτερο από το χέρι σου είναι σίγουρο ότι θα σου δώσει τόσες θερμίδες όσο ένα ολόκληρο γεύμα. Για να το αποφύγεις προσπάθησε να το μοιράσεις σε περισσότερα κομμάτια και να το φας κάποια άλλη στιγμή της ημέρας ή ακόμη καλύτερα να το μοιραστείς με κάποιον φίλο σου .

 

Η παράληψη του μεσημεριανού γεύματος

Αν για κάποιο λόγο παραλείπεις το μεσημεριανό γεύμα και καταλήγεις να τρως απόγευμα ή βράδυ τότε σίγουρα πέφτεις στην παγίδα να πεινάς περισσότερο οπότε είτε θα φας πιο πολύ είτε θα κάνεις λάθος επιλογή φαγητού . Για να το αποφύγεις : αν δεις ότι το μεσημεριανό σου γεύμα θα καθυστερήσει τότε προσπάθησε να καταναλώσεις ενδιάμεσα κάποιο υγιεινό σνακ όπως φρούτα, κριτσίνια ή κράκερς ολικής άλεσης , μια μπάρα δημητριακών ή κάποιο γιαούρτι.

 

Τα γλυκά ως επιδόρπιο

Εκείνο το μικρό κομμάτι μηλόπιτας ή brownie είναι ικανό να σου δώσει τόσες θερμίδες περίπου ίσες με το γεύμα που προηγήθηκε. Για να το αποφύγεις και να έχεις ωστόσο  ένα απολαυστικό επιδόρπιο προτίμησε γιαούρτι με φρούτα ή μέλι.

 

Για να αποφύγεις όλες τις παραπάνω θερμίδες προσπάθησε να καθιερώσεις ένα σταθερό όσο γίνεται ωράριο στα γεύματα σου , χωρίς τσιμπολογήματα και χωρίς να γίνονται υπερβολές στην ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνεις . Για να μην πέφτεις στην παγίδα των  θερμίδων , να θυμάσαι ότι το μέγεθος ενός τροφίμου δεν συμβαδίζει πάντα με το μέγεθος των θερμίδων. Ένα μικρό κομμάτι γλυκό περιέχει πολύ περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το μέγεθος του.