fbpx

Πως θα χάσω τα κιλά των διακοπών

Το καλοκαίρι  που πέρασε οι περισσότεροι από εσάς  περάσατε όμορφα , κάνατε τα μπάνια σας ,  γεμίσατε μπαταρίες , αυξήσατε τη  διάθεσή  σας και ίσως  μαζί με αυτή και το νούμερο  στη ζυγαριά.  Και η απορία όλων:  τώρα πώς θα χάσω τα κιλά των διακοπών?
Λίγο οι μπύρες και τα τσιπουράκια μαζί με τους  μεζέδες και τα θαλασσινά ,  λίγο τα παγωτά  και οι πύργοι από  βάφλες  με σοκολάτα  που δεν είχατε πριν  την ευκαιρία να τρώτε κάθε μέρα, έγιναν η αιτία να πρηστεί η κοιλίτσα και το στομαχάκι.

 

Η πρώτη σκέψη “ ξεκινάω δίαιτα τώρα” . Και πάνω στην απόγνωση και στην αγωνία του να χάσετε  γρήγορα τα κιλά των διακοπών  και να απαλλαγείτε  γρήγορα από το σωσίβιο που αποκτήσατε, πέφτετε  πάλι  στη παγίδα   της  δίαιτας  της  χορτόσουπας , του καρπουζιού , του σταφυλιού και του “μπακάλη” γενικότερα.   Και να πάλι  πείνα και  στέρηση την πρώτη μέρα , τη δεύτερη, την έβδομη  και να πάλι με τα νευρά τεντωμένα   να ξεσπάτε σε ότι κινείται και αναπνέει διπλά σας   και να πάλι  η αδυναμία να περπατήσετε , να κάνετε  τις δουλειές σας  και να αντεπεξέλθετε  στην καθημερινότητα .

 

Έχετε  σκεφτεί ποτέ πόσο μόνιμο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας δίαιτας ?

Συνήθως οι μονοφαγικές , οι αυστηρές  και οι αποτοξινωτικές δίαιτες , δίνουν ένα εφήμερο αποτέλεσμα. Ο κύριος λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι τα κιλά που χάνονται μ’ αυτόν τον τρόπο  είναι κυρίως υγρά , μυϊκή μάζα και λιγότερο λίπος . Έτσι όταν μετά το πέρας  της δίαιτας μπείτε και πάλι στο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθούσατε  πριν , ο οργανισμός  θα αρχίσει να αποθηκεύει  λίπος  , μιας  και θα αρχίσει να αμύνεται για να γεμίσει πάλι τις αποθήκες του.

Ποιός τελικά είναι άραγε ο σωστός  τρόπος για να χάσω τα κιλά των διακοπών και να μην τα ξαναπάρω σύντομα?

Ιδανικά είναι ένα διαιτολόγιο το οποίο θα περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων με πληθώρα θρεπτικών συστατικών  βασισμένο πάνω στις ανάγκες σας .

  • Φροντίστε να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα πρωινό που περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά ( πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη )  όπως για παράδειγμα ένα ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά με  ψωμί ολικής άλεσης και κάποιο τυρί ή κασέρι με χαμηλά λιπαρά  ή ακόμη  1 ποτήρι φυσικό χυμό με ένα σουσαμένιο  κουλούρι μαζί με κάποιο άλειμμα  τυριού με χαμηλά λιπαρά . Το πρωινό είναι ένα από τα βασικότερα γεύματα της ημέρας που δεν πρέπει να το παραλείπουμε  . Είναι αυτό που γεμίζει  τον οργανισμό  με ενέργεια και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό  ώστε να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα .

 

  • Κρατήστε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας πίνοντας αρκετό νερό . Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε ένα ποτήρι νερό .  Χωρίς νερό, το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει σωστά το αποθηκευμένο λίπος ή τους υδατάνθρακες. Η κατανάλωση της σωστής ποσότητας νερού είναι απαραίτητη στο κάψιμο λίπους που περιέχεται στο φαγητό, αλλά και στο κάψιμο του λίπους που βρίσκεται στο σώμα.

 

  • Εντάξτε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και σε φυτικές ίνες προάγοντας έτσι την εύρυθμη λειτουργιά του εντέρου . Το να συνοδεύσουμε το γεύμα μας με μια σαλάτα βοηθάει δημιουργώντας  κορεσμό και μειώνει την πιθανότητα να ξαναγεμίσουμε το πιάτο μας με μια δεύτερη μερίδα .

 

  • Φροντίστε να κάνετε  μικρά και συχνά γεύματα . Με αυτό τον τρόπο  θα βοηθήσετε το μεταβολισμός σας να  λειτουργήσει  και  σίγουρα θα ικανοποιήσετε τις λιγούρες που μπορεί να έχετε. Μένοντας νηστικοί για αρκετές ώρες έχετε περισσότερες  πιθανότητες να φάτε περισσότερη ποσότητα φαγητού στο γεύμα που θα ακολουθήσει .

 

  • Φάτε ένα ελαφρύ βραδινό τουλάχιστον 2  με 3 ώρες πριν κοιμηθείτε. Αποφύγετε να τρώτε μεγάλη ποσότητα φαγητού πριν τον ύπνο,  γιατί εκτός από την δυσφορία που μπορεί να προκληθεί , έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες  να αποθηκεύσετε τις θερμίδες του γεύματος αυτού .

 

  • Εντάξτε την δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Μήπως ήρθε η ώρα να ανεβείτε πάλι στον διάδρομο που μέχρι τώρα τον χρησιμοποιούσατε σαν κρεμάστρα ? Διαφορετικά κάντε ένα περίπατο ή ένα ελαφρύ τρέξιμο. Αφήστε το αυτοκίνητο λίγο πιο μακριά από τον προορισμό σας και περπατήστε. Ακόμη και η πιο απλή δραστηριότητα είναι καλύτερη από το καθόλου.

 

  • Περιορίστε τις θερμίδες από το αλκοόλ και τα ροφήματα με πολύ ζάχαρη . Τα αναψυκτικά , το κρύο τσάι και τα ενεργειακά ποτά περιέχουν  πληθώρα θερμίδων . Προσπαθήστε να τα καταναλώνετε με μέτρο .  Άλλωστε η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να είναι και ευεργετική . Αποφύγετε την κατάχρηση .

 

  • Αποφύγετε το τσιμπολόγημα . Με το να τσιμπολογάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας προσφέρετε αρκετές θερμίδες στον οργανισμό σας  και συνήθως δεν το καταλαβαίνετε παρά μόνο όταν ανεβείτε στη ζυγαριά. Για το λόγο αυτό αποφύγετε να έχετε πειρασμούς μέσα στο σπίτι και προσπαθήστε να ικανοποιήσετε τη λιγούρα σας με υγιεινέ επιλογές (π.χ. φρούτα , γιαούρτι , στικς λαχανικών , ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς ) .

 

  • Περιορίστε τις θερμίδες που παίρνετε από τον καφέ . Αν για παράδειγμα πίνετε 3 καφέδες την ημέρα με 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη τότε έχετε προσφέρει στον οργανισμό σας 120 θερμίδες  ( σαν να λέμε 1.5 περίπου μπάρα δημητριακών  ή μισή σοκοφρέτα  ή 1 μερίδα γλυκό του κουταλιού) . Αν σε αυτούς προσθέτετε και αφρόγαλα τότε οι θερμίδες εκτοξεύονται.  Χρησιμοποιήστε κάποιο υποκατάστατο ζάχαρης με ελάχιστες θερμίδες .  Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά με βάση τα γούστα μας .

 

  • ·Αγχωθείτε λιγότερο, ζυγιστείτε με μέτρο ,  κοιμηθείτε περισσότερο . Επειδή το θέμα της απώλειας των κιλών είναι πολύπλευρο , καλό είναι να γνωρίζετε ότι  μπορεί να το επηρεάσουν  και παράγοντες πέρα από τις θερμίδες. Για παράδειγμα το άγχος και το στρες επηρεάζουν αρνητικά την απώλεια των κιλών , όπως επίσης και η συνεχής ζύγιση μπορεί να σας  αγχώσει και να σας  επηρεάσει  (συνήθως αρνητικά ) στην προσπάθεια σας να χάσετε κιλά  .  Οπότε δεν έχει κάποιο νόημα το να ζυγίζεστε κάθε μέρα . Μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετό . Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει επιπτώσεις στο μεταβολισμό του οργανισμού με συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους.

 

 

Για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια σας να χάσετε τα κιλά των διακοπών ,ξεκινήστε την όταν θα είστε έτοιμοι σωματικά αλλά κυρίως ψυχολογικά. Βρείτε το κίνητρο σας και το στόχο σας  , ακολουθήστε τις συμβουλές μου και σίγουρα θα δείτε το σώμα σας και την υγεία σας να βελτιώνεται .