fbpx

Κυτταρίτιδα

Κυτταρίτιδα πότε εμφανίζεται

Πότε εμφανίζεται? Υπάρχουν τροφές που να την μειώνουν?

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν ο υποδόριος ιστός αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες νερού , λίπους και τοξινών , με αποτέλεσμα να διογκωθούν οι λιπώδεις λοβοί και το δέρμα να αποκτήσει την “όψη φλούδας πορτοκαλιού”. Οι λοβοί συμπιέζουν τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία δεν μπορούν να οξυγονώσουν πλέον τους ιστούς και επίσης δεν μπορούν να απελευθερώσουν τις τοξίνες και τις ποσότητες λίπους που περιέχουν . Καθώς τα εξωτερικά στρώματα της επιδερμίδας είναι αρκετά λεπτά , το εξόγκωμα των λιποκυττάρων είναι εύκολα ορατό . Συχνά εμφανίζονται οιδήματα και προβλήματα μικροκυκλοφορίας στα άκρα.

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί 8 στις 10 γυναίκες και το σημαντικότερο…δεν εξαρτάται από τα κιλά. Αδύνατες αλλά και γυναίκες με περιττά κιλά μπορεί να αποκτήσουν κυτταρίτιδα. Η παχυσαρκία δεν είναι η κύρια αιτία της κυτταρίτιδας, αλλά  ένας επιβαρυντικός παράγοντας , που κάνει πιο εμφανές ένα υπάρχον πρόβλημα. Αν δεν αντιμετωπιστεί , επιδεινώνεται και δημιουργεί οίδημα και πόνο στην αφή . Επηρεάζεται από τα οιστρογόνα γι΄αυτό πλήττει τις ευαίσθητες περιοχές στις ορμόνες , γλουτοί , μηροί, γοφοί .

Παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.  

Δεν μπορούμε  να μιλάμε για έναν και μοναδικό παράγοντα που προκαλεί την κυτταρίτιδα. Η εμφάνιση και η εξέλιξη της αρχίζει από τον συνδυασμό παραγόντων διαφορετικής φύσης .

  • Ανεπαρκής κυκλοφορία:  Είναι η πιο συχνή και ένα από τα σημαντικότερα αίτια της κυτταρίτιδας , οφείλεται κυκλοφορική ανεπάρκεια ουσιαστικά των φλεβών.

  • Η κληρονομικότητα: Έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δείχνουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας να είναι κληρονομικό από γενιά σε γενιά.

  • Ορμονική δράση : Υπάρχουν πολλά στάδια στη ζωή μιας γυναίκας στα οποία προκαλούνται ορμονικές αλλαγές που ευνοούν την εξέλιξη της κυτταρίτιδας , η ήβη , η εγκυμοσύνη , η κλιμακτήριος.

  • Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης και φυσικής δραστηριότητας γενικότερα ευνοούν το σχηματισμό κυτταρίτιδας .

  • Τα στενά ρούχα και τα ψηλά παπούτσια,

  • Το stress το άγχος και η υπερένταση οδηγούν σε μειωμένη αναπνευστική λειτουργία και σαν συνέπεια την ανεπαρκή οξυγόνωση των ιστών.

  •  Η μεγάλη κατανάλωση καφέ , οινοπνεύματος και το κάπνισμα επηρεάζουν θετικά την εμφάνιση της κυτταρίτιδα .

  • Διατροφικοί και πεπτικοί παράγοντες . Η υπερβολική ή η μη σωστή διατροφή επηρεάζουν το λιπώδη ιστό , σημείο οπού σχηματίζεται η κυτταρίτιδα.

Υπάρχουν τροφές που μειώνουν την κυτταρίτιδα?

Στη πραγματικότητα δεν υπάρχει δίαιτα «αντικυτταρίτιδας». Υπάρχει όμως ένας τρόπος να τρεφόμαστε που βοηθά στην πρόληψη, βελτίωση, καταπολέμηση του προβλήματος.  Πως μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό;

Να καταναλώνουμε άφθονο νερό ημερησίως (όχι όμως κατά την διάρκεια των γευμάτων). Η λήψη υγρών ενυδατώνει τον οργανισμό, επιτρέπει την ανανέωση των κυτταρικών υγρών διευκολύνοντας έτσι τις ανταλλαγές και την απομάκρυνση των τοξινών

Να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα είναι απαραίτητα για τον καλό μεταβολισμό των κυττάρων , την καταστροφή των τοξινών, την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, της διατήρησης της σωστής ισορροπίας των υγρών του σώματος κτλ.

Να καταναλώνουμε όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.  Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αμινοξέα (δομικά υλικά των πρωτεϊνών), φυτικές ίνες οι οποίες προφυλάσσουν και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας (παράγοντα καθοριστικού για την δημιουργία της κυτταρίτιδας), αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο .

Να μειώσουμε την χρήση αλατιού και συντηρητικών (κονσέρβες, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, καπνιστά )

Να μειώσουμε την κατανάλωση καφέ η οποία αφυδατώνει τον οργανισμό

Να μειώσουμε την πρόσληψη λιπαρών (παχιά κρέατα, αλλαντικά, κρέμες γάλακτος )

Να αυξήσουμε τη φυσική δραστηριότητα. Ακόμα και το συχνό και έντονο περπάτημα, η χρήση των σκαλιών αντί του ασανσέρ μπορούν να τονώσουν το μυϊκό μας σύστημα ,Ο καλύτερος τρόπος για την απομάκρυνση της κυτταρίτιδας  είναι η αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης, σε συνδυασμό με προπόνηση με βάρη και μείωση της θερμιδικής πρόσληψης από τροφές που περιέχουν πολλά κεκορεσμένα λίπη.

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα, του οποίου οι λύσεις κρύβονται  στον τρόπο ζωής  και στις  καθημερινές  συνήθειες . Αποτελεί έναν από τους σημαντικούς εχθρούς της γυναικάς αλλά σίγουρα δεν είναι αήττητος . Αντί να απογοητεύεστε προσπαθήστε να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες και αντιμετωπίστε την έγκαιρα.