fbpx

Διατροφή και θηλασμός

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Και κάπου εκεί ανάμεσα σε μικρά καλτσάκια, ρουχαλάκια και σαλιάρες έρχεται η στιγμή που σκέφτεσαι  τί ακριβώς πρέπει να κάνω  με τη σίτιση του μωρού που πρόκειται να έρθει? Να εφοδιαστώ με μπιμπερό , αποστειρωτές και γάλα αγελάδας σε σκόνη ή θα μπορώ άραγε να  θηλάσω ? Θα έχω γάλα ? Θα είναι καλό το γάλα μου? Θα φτάνει ή θα πρέπει να δώσω και συμπλήρωμα? Και αν τελικά καταφέρω να θηλάσω τι ακριβώς πρέπει να τρώω για να έχω γάλα? Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγω για να μην πειράζει το γάλα μου το μωρό ?

Πολλά τα ερωτηματικά που ταλανίζουν μια νέα μητέρα  και πολλοί οι δήθεν “γνώστες ’’ επί του θέματος . Κάθε φορά που ακούμε τη θεία μας , την ξαδέρφη μας ή  την γειτόνισσα , με έναν εκτενή κατάλογο του τι πρέπει να αποφεύγουμε  ( μην τρως σκόρδο , κρεμμύδι , χοιρινό , φράουλες , φακές , πορτοκάλια , λάχανο και γαλακτοκομικά γιατί  πειράζουν  το μωρό )  τότε πιο πολύ πελαγώνουμε και μας φαίνεται βουνό ο θηλασμός . Άραγε ποσό κακό τελικά μπορεί να κάνει  το γάλα της μητέρας που καταναλώνει όλα αυτά τα “ απαγορευμένα τρόφιμα” σε σχέση με το γάλα σκόνη αγελάδας  που καταλήγει τελικά να προσφέρει στο μωρό της ? Η σημαντικότερη αλήθεια που μια θηλάζουσα μητέρα θα  πρέπει να έχει πάντα κατά νου είναι ότι το γάλα μιας μητέρας που δεν τρώει ιδανικά είναι πολύ λιγότερο βλαβερό από το ξένο γάλα αγελάδας για βρέφη.

Ο θηλασμός είναι φυσιολογική κατάσταση για ανθρώπους που κάνουν και λάθη στη διατροφή τους. Είναι ο φυσιολογικός τρόπος διατροφής των βρεφών. Αν μια μητέρα δέχεται οδηγίες που δυσκολεύουν τη ζωή της, τότε το πιο πιθανό είναι να τον αντιμετωπίσει σαν μια τεράστια ανηφόρα που πρέπει να ανέβει και τελικά  να μην θηλάσει καθόλου  ή να σταματήσει το θηλασμό.

Μια ισορροπημένη διατροφή με φυσιολογική ποικιλία, ίδια με την συνιστώμενη για τους ενήλικες  είναι αυτό που  χρειάζεται τελικά . Η μητέρα που θηλάζει πρέπει να τρώει ανάλογα με την όρεξή της και  να καταναλώνει όλες τις κατηγορίες τροφίμων: γαλακτοκομικά, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια, κρέας, αυγό, ξηρούς καρπούς .

Δεν πρέπει να αποκλείουμε από τη διατροφή της μητέρας  συγκεκριμένα τρόφιμα όπως σκόρδο, κρεμμύδι, λαχανικά, όσπρια, καυτερά, όξινα φρούτα και επίσης δεν αποκλείουμε την κατανάλωση γαλακτοκομικών από όλες  όλες  τις μητέρες παρά μόνο σε εκείνες που  υπάρχει υποψία αλλεργίας του βρέφους . Με τον πλήρη αποκλεισμό των παραπάνω τροφίμων  το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να αναγκάσουμε τη μητέρα να έχει μονοτονία στη διατροφή της και τελικά να την κουράσει και το πιθανότερο να εγκαταλείψει . Εκτός αυτού μια μη μονότονη διατροφή μεταφράζεται σε ποικιλία στη γεύση του μητρικού γάλακτος για το μωρό . Έτσι το μωρό είναι πιο πιθανό να δεχτεί διαφορετικές τροφές  όσο μεγαλώνει.

Όσον αφορά την ποσότητα του γάλακτος δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που να συνδέουν την κατανάλωση μεμονωμένων τροφών με την αυξημένη παραγωγή γάλακτος. Πολλά ακούμε κατά καιρούς αλλά στην πραγματικότητα κανένα τρόφιμο δεν είναι ικανό να αντικαταστήσει τη θέληση της μητέρας  στο θαύμα του θηλασμού. Αν δηλαδή πραγματικά μια μητέρα θέλει να θηλάσει  και οι συνθήκες το επιτρέπουν  ( ψυχική ηρεμία, στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον, κατάλληλη ενημέρωση και πληροφόρηση και απουσία προβλήματος υγείας που δεν επιτρέπει το θηλασμό )  τότε το πιθανότερο είναι πως θα πετύχει  τελικά να έχει  την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος για το δικό της  παιδί .

Η μητέρα που θηλάζει χρειάζεται περίπου 500 θερμίδες την ημέρα επιπλέον σε σχέση με πριν. Καλό θα ήταν να φροντίσει ώστε αυτές  οι θερμίδες να προέρχονται από θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα με την μορφή ενδιάμεσου σνακ  (π.χ . φρούτα, γιαούρτι , ένα τοστ με γαλόπουλα και κασέρι  ) και όχι από τρόφιμα που περιέχουν  κενές θερμίδες (γλυκά, , chips γαριδάκια κλπ )

Η θηλάζουσα μητέρα δεν χρειάζεται να πίνει γάλα με το ζόρι και δεν «κατεβάζει» περισσότερο γάλα καταναλώνοντας περισσότερα γαλακτοκομικά. Επίσης δεν πρέπει να τρώει μόνο σούπες γιατί σίγουρα δεν θα αντέξει για καιρό  μια τόσο περιοριστική διατροφή. Επίσης  δεν χρειάζεται  να πίνει νερό με το ζόρι. Αρκεί να ακούει τη δίψα της , μιας και αυτή είναι αυξημένη κάθε φορά που θηλάζει το μωρό της .

 Ο αποκλειστικός θηλασμός προστατεύει τη μητέρα  από παχυσαρκία. Τα κιλά της εγκυμοσύνης χάνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Σαφώς και  η μητέρα μπορεί να κάνει δίαιτα κατά το θηλασμό αρκεί να μην  είναι αυστηρή και πολύ περιοριστική.  Μελέτες δείχνουν ότι πρόσληψη 500 θερμίδων λιγότερων από το συνιστώμενο (όχι κάτω από 1500 την ημέρα) και απώλεια έως 2 κιλών το μήνα δεν επηρεάζουν αρνητικά το παιδί και την ανάπτυξή του. Μην πέφτετε στην παγίδα της γρήγορης απώλειας  κιλών , εμπιστευτείτε κάποιον ειδικό στη σύνταξη του διαιτολογίου σας .

Αν μια μανούλα καταφέρει τελικά να θηλάσει το μωρό της  6 ή 8 ή 10 μήνες ή μόνο μια μέρα γιατί κάποιες συνθήκες δεν ευνόησαν,  ας έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι προσπάθησε όσο μπόρεσε  έτσι ώστε να κάνει το καλύτερο για το μωρό της.