fbpx

ΓΙΑΤΙ ΚΟΛΛΗΣΕ Η ΖΥΓΑΡΙΑ

Πόσες φορές ξύπνησες περιμένοντας την πολυπόθητη ανταμοιβή από τη ζυγαριά σου και  πόσες φορές  αυτή αντί να σου δώσει τη χαρά να σε δείξει λιγότερα κιλά σε δείχνει τα ίδια ή περισσότερα ;  Το θέμα  “απώλεια κιλών” είναι πολύπλευρο και  δυστυχώς  τις περισσότερες φορές δεν αρκεί  μόνο η μείωση των θερμίδων.   Υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το βάρος σου και επομένως το νούμερο στη ζυγαριά .

Κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αλατιού απ’ αυτή που χρειάζεσαι .  Η μεγάλη πρόσληψη  αλατιού ως γνωστόν οδηγεί σε κατακράτηση υγρών . Επίσης το αλάτι δημιουργεί έντονο αίσθημα δίψας και πείνας συμβάλλοντας έτσι στη μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων . Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν  να καταναλώνεις  μικρότερη ποσότητα αλμυρών τροφίμων .

Δυσκοιλιότητα . Τα άτομα που έχουν δυσκοιλιότητα τείνουν να βάζουν ευκολότερα κιλά σε αντίθεση μ’ αυτά τα οποία το έντερο τους λειτουργεί φυσιολογικά .  Για παράδειγμα αν η τελευταία φορά που ενεργήθηκες  ήταν τρείς μέρες  πριν το ζύγισμα  τότε απλά σκέψου πως το υπόλειμμα  αυτό, βρίσκεται στον οργανισμό σου και σου προσθέτει βάρος στη ζυγαριά.

Κακή ποιότητα ύπνου . Είναι πλέον γνωστό ότι οι διαταραχές του ύπνου επηρεάζουν το ρυθμό του μεταβολισμού. Ο μη επαρκής ύπνος μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, προκαλώντας αυξημένη όρεξη για γλυκά . Επίσης  ο ελάχιστος ύπνος παρεμβαίνει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης , έχοντας σαν αποτέλεσμα  την αποθήκευση λίπους.

Έντονη δραστηριότητα .  Όταν συνδυάζεις τη δίαιτα με γυμναστική που περιέχει κυρίως βάρη, τότε το πιθανότερο είναι ότι η ζυγαριά δε  δείχνει την απώλεια σου σε λίπος . Η  άσκηση κάνει τους μυς να αποθηκεύουν γλυκογόνο, διαδικασία που οδηγεί σε κατακράτηση νερού . Σαφώς και δε συστήνουμε  να μειώσεις την άσκηση , αλλά να τη συνεχίσεις κανονικά έχοντας υπομονή και θα δεις το αποτέλεσμα να σε δικαιώνει.

Έμμηνος  ρύση :   Λίγο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου η κατακράτηση και το πρήξιμο είναι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν φαινομενικά το βάρος σου. Αυτό δε πρέπει να σε  στεναχωρεί καθώς το βάρος είναι πλασματικό και με το πέρας της περιόδου σου θα φανούν τα αποτελέσματα της προσπάθειας σου στη ζυγαριά.

Έντονο άγχος / stress . Το άγχος βοηθάει στην έκκριση μιας ορμόνης γνωστή σε όλους ως κορτιζόλη . Η παραγωγή της οδηγεί σε αύξηση της όρεξης με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση φαγητού. Επίσης τα άτομα που αγχώνονται αναπνέουν γρηγορότερα  δημιουργώντας υπεραερισμό , φούσκωμα στην κοιλιά και αύξηση του βάρους στη ζυγαριά .

Φαρμακευτική αγωγή . Αν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή τότε είναι πιθανό αυτός να είναι ένας λόγος που η ζυγαριά σε δείχνει παραπάνω. Κάποια φάρμακα εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και επηρεάζουν το βάρος . Τέτοια είναι τα κορτικοστεροειδή , τα αγχολυτικά και τα αντικαταθλιπτικά.

Ορμονικές διαταραχές . Οι πλέον γνωστές ορμονικές διαταραχές είναι αυτές του θυρεοειδή και της αντίστασης στην ινσουλίνη . Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα θυρορμονών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να κάψει λίπος. Έτσι ένας μη ρυθμισμένος θυρεοειδής μπορεί να κάνει την ζυγαριά να κολλήσει . Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει έχοντας αντίσταση στην ινσουλίνη. Η επιπλέον ινσουλίνη στον οργανισμό  διεγείρει τα κύτταρα να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια σε μορφή γλυκόζης και τελικά να τη μετατρέπουν σε λίπος.