fbpx

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

Η νηστεία του Πάσχα (Σαρακοστή) ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί έως την Κυριακή της Ανάστασης. Όποιος την τηρεί αποφεύγει την κατανάλωση κρέατος, γαλακτομικών και ψαριών – εκτός από δύο συγκεκριμένες ημέρες, που αποτελούν εξαίρεση λόγω του χαρμόσυνου χαρακτήρα τους. Αυτές είναι η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η Κυριακή των Βαΐων.

Τις δύο αυτές ημέρες η νηστεία «καταλύεται» και επιτρέπει την κατανάλωση ψαριών .

Ο μπακαλιάρος ήταν ανέκαθεν μια εύκολη και φθηνή λύση, για τους ανθρώπους κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σε αντίθεση με τους νησιώτες, που μπορούσαν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε ολόφρεσκα ψάρια, οι υπόλοιποι Έλληνες έπρεπε να βρουν τον τρόπο ώστε να έχουν ψάρι στο πιάτο τους χωρίς μεγάλο κόστος ή ταλαιπωρία και χωρίς να αποτελεί «πολυτέλεια».

Ήταν εύκολο, λοιπόν, για τους περισσότερους Έλληνες της ενδοχώρας να προμηθευτούν μπακαλιάρο, κι εκτός αυτού μπορούσε να συντηρηθεί σχετικά εύκολα.

Έτσι, λοιπόν, οι λόγοι που καθιέρωσαν τον μπακαλιάρο ως έθιμο της 25ης Μαρτίου ήταν ότι αποτελούσε μια τροφή νηστίσιμη, φθηνή και εύκολα συντηρήσιμη.