fbpx

Σάββατο των ψυχών

Το Σάββατο των ψυχών είναι  μια καλή αφορμή για να φάμε κόλλυβα.

Κάτι τέτοιες μέρες θυμάσαι τα κόλλυβα της γιαγιάς , που σίγουρα δεν έχεις φάει καλύτερα. Εγώ τουλάχιστον.. Πάντα αγαπούσα τα κόλλυβα , βλέπεις τα έφτιαχνε τόσο τέλεια η γιαγιά μου που δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Και τώρα που έφυγε σκέπτομαι ποσό κουτή ήμουν που δεν άκουγα τους οικείους μου: “ πάρε τη συνταγή από τη γιαγιά, θα φύγει και δεν θα φάμε ξανά τέτοια κόλλυβα “ .
Oχι ότι υπήρχε περίπτωση να τα κάνω το ίδιο νόστιμα but anyway..

Τα κόλλυβα είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα γλυκά γιατί οι περισσότεροι από μας τα έχουμε συνδέσει με το θάνατο. Ωστόσο είναι από τα πιο νόστιμα, χορταστικά και θρεπτικά γεύματα που μπορείτε να απολαύσετε μέσα στην ημέρα, αλλά κυρίως για πρωινό. Θα σας δώσουν όλη την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να ξεκινήσει τη μέρα και είναι ιδανικά και για πρωινό αθλητών.

Ας δούμε όμως την θρεπτική αξία μερικών συστατικών τους:
?Tο σιτάρι έχει μεγάλη διατροφική αξία. Πέρα από μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α , σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και, σε βιταμίνη Ε.

?Η φρυγανιά ολικής άλεσης μας προσφέρει υδατάνθρακες, βιταμίνες C και Α, και φυτικές ίνες.

?Η διατροφική αξία των ξηρών καρπών είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, ασβέστιο και φυτικές ίνες, ενώ τα καρύδια περιέχουν φυτικές στερόλες και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Ε και Κ.

♨️Η κανέλα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό πολύ πλούσιο σε μαγγάνιο, που είναι υπεύθυνο για τον σχηματισμό του συνδετικού ιστού και των οστών.

Το ρόδι περιέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα περιέχει κάποιες ουσίες που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στη φύση. Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

Εντάξτε τα στη διατροφή σας λοιπόν και ζητήστε τη συνταγή από τη γιαγιά πριν να είναι αργά.