fbpx

Δεκέμβρης, ο μήνας που μοσχομυρίζει κανέλα και γαρίφαλο. Με την έναρξη του, ξεκινούν οι γιορτές και οι παραδοσιακές συνταγές . Στις 4 Δεκέμβρη γιορτάζεται η χάρη της Αγίας Βαρβάρας και μαζί γιορτάζει η πόλη μου η Δράμα . Από μικρή κάθε   παραμονή της Αγίας Βαρβάρας  όλες οι νοικοκυρές   φτιάχνουν το γλυκό της Αγίας , το γνωστό “Βαρβάρα “. Κάθε φορά που ξημερώνει η 4η Δεκεμβρίου, το σπίτι μοσχοβολά σουσάμι και κανέλα, τα μπολ περιέχουν αχνιστή Βαρβάρα και σε ζεσταίνουν από το κρύο του χειμώνα.

Κάθε χρόνο και η δική μου γιαγιά ετοίμαζε την παραδοσιακή αυτή συνταγή και μαζί  ετοίμαζε  και τη ζύμη για τους λουκουμάδες με μέλι. Τους αγαπούσα πολύ και αυτούς. Τους έκανε κάθε χρόνο και μοίραζε στη γειτονιά και έβλεπες μαζί τις περισσότερες γειτόνισσες  να περπατούν  και αυτές με γεμάτα τα μπολάκια της Βαρβάρας  ( ή αλλιώς ασουρέ) και να τα μοιράζουν για το έθιμο.

 

Συνταγή Βαρβάρας: 

 

Υλικά:

½ kg Σιτάρι αποφλοιωμένο

2 φλιτζάνια Καρύδια (κοπανισμένα)

1 κ.σ Κανέλα

1 φλιτζάνι σταφίδες

½ φλιτζάνι σουσάμι ( καβουρντισμένο και κοπανισμένο )

4 κ.σ αλεύρι( καβουρντισμένο)

1 φλιτζάνι ζάχαρη

Νερό υπολογίστε πάνω από την μισή κατσαρόλα

 

Εκτέλεση:

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε το σιτάρι σε μπολ γεμάτο με νερό. Την επόμενη ημέρα ξεπλένουμε πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι, μέχρι το νερό να τρέχει διάφανο. Το βάζουμε σε κατσαρόλα για να βράσει μέχρι να ανοίξει το σιτάρι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε. Ανακατεύοντας, σιγά σιγά ρίχνουμε το καβουρδισμένο αλεύρι. Αν το θέλουμε πιο πηχτό προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια .

 

Tip: μπορεί να φαίνεται αραιή στην κατσαρόλα αλλά όταν κρυώσει σφίγγει και σταθεροποιείται. Για το σερβίρισμα προσθέτουμε καρύδι τριμμένο , κανέλα , ρόδι.

Καλή απόλαυση !